Saopštenje za medije, 2. august 2017.

Chris McNamee, H.E Edward Ferguson, Mayor  Hozan, Dzevad Delic.JPG

Chris McNamee, H.E Edward Ferguson, Mayor  Hozan, Dzevad Delic.JPG

 

Britanski ambasador u posjeti Steelminu. Iskusni i vješti radnici iz Jajca zajedno sa velikim britanskim investitorima nastoje oživjeti proizvodnju metalnih legura

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, nj.e. Edward Ferguson, posjetio je kompaniju Steelmin d.o.o., britanskog proizvođača strateških legura za metalnu i hemijsku industriju koji od 2011. godine posluje u Jajcu. Ambasadora, Edina Hozana, načelnika Općine Jajce, i Almu Kadunić, direktoricu UK International Trade and Investment tima u BiH, dočekali su Chris McNamee, generalni direktor Steelmin Limited, i Dževad Delić, direktor bh. ogranka kompanije Steelmin d.o.o.

Nedavno je Steelmin Limited sklopio finansijski dogovor sa drugom britanskom kompanijom Red Rock Resources, kompanijom za razvoj prirodnih sirovina, kako bi obnovio svoju peć za proizvodnju ferosilicijuma u Jajcu, čime će se povećati proizvodnja i otvoriti nova radna mjesta za građane Jajca.

Steelmin nastoji obnoviti dugu tradiciju proizvodnje metalnih legura u fabrici u Jajcu, koja datira još iz 1890-ih. Chris McNamee, generalni direktor Steelmin Limited je rekao: “Veoma sam zadovoljan napretkom u obnovi pogona koji je ostvario tim u Jajcu, na čelu sa gospodinom Dževadom Delićem. Rad gospodina Delića i njegovog tima glavnih inžinjera su bili od ključnog značaja kada je riječ o prenosu stručnosti i znanja u proizvodnji iz perioda Elektrobosne na novu generaciju domaćih inžinjera. Odgovor potencijalnih kupaca je ogroman kao i podrška domaćih dobavljača opreme i materijala. Predviđamo da će većina materijala proizvedenog ovdje biti prodana na tržište EU, čime će se Bosni i Hercegovini pomoći da ostvari veće izvozne kvote.”

Ambasador Ferguson je rekao: “Volim dolaziti u Jajce, koji je jedan od mojih omiljenih gradova u Bosni i Hercegovini. Ali, iako obično dolazim kako bih uživao u fascinirajućoj istoriji Jajca, danas sam ovdje kako bih vidio njegovu budućnost. Fantastično je vidjeti iskusne i vješte radnike iz Jajca kako zajedno sa velikim britanskim investitorima nastoje oživjeti ovu važnu industriju. Do početka proizvodnje predviđene za početak naredne godine, Steelmin će zaposliti 150 radnika, a očekuje se da će ovaj broj rasti. Dakle, ova investicija je važna za dugoročni prosperitet ove zajednice.”

Download press release